Over molens en het Vliegend Hert

Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Evenement Navigation

Over molens en het Vliegend Hert

05 november | 20:00 - 22:00

’t Dijckhuis Dijckpotingen 10
3237 AR Vierpolders,
Contact us
Beschrijving

Vrijdag 5 november | Molens bestaan sinds de 12e eeuw. Uiteraard waren er niet ineens molens. Sinds mensenheugenis wordt er graan gemalen. Men gebruikte daarvoor twee stenen, een om het graan op te leggen, de tweede werd eroverheen gewreven. Het resultaat is meel dat is geschikt om brood mee te bakken. Water erbij, eventueel gist, dan bakken en je kunt het eten. 

Het is bekend dat in de Romeinse tijd al een soort molen werd gebruikt. Water gedreven en via een as werd er een steen in beweging gebracht. Het maalwerk maakte een technische ontwikkeling door tot in de twaalfde eeuw de eerste windmolens ontstonden. Vermoedelijk in Frankrijk.

Een eenvoudige constructie van wieken, daaraan een as waarop een groot wiel werd bevestigd dat een kleiner wiel met een as aandreef en daaraan een steen die meedraaide. Daaronder lag een vaste steen. De Standerd-molen was gebouwd. Het Vliegend Hert in Brielle is daarvan een voorbeeld.

De Brielse molenaars vertellen u vrijdag 5 november vanaf 20:00 uur in zaal Veckhoek alles over molens in het algemeen en de molen in Brielle in het bijzonder. En vragen staat vrij natuurlijk. Je kunt zonder Coronapas ’t Dijckhuis binnen.

***

Vragen over deze of andere evenementen die vanuit Stichting ’t Dijckhuis worden georganiseerd?  info@dijckhuis.nl of bel even met Kees 0181 41 63 91. Een zaal huren? Neem dan contact op met de eigenaar Gemeente Brielle.

Details

Datum:
05 november
Tijd:
20:00 - 22:00

Venue

’t Dijckhuis Dijckpotingen 10
3237 AR Vierpolders,
+ Google Maps
Telefoon: 0181471328

Abonneer je op onze gratis digitale nieuwsbrief...

.... en je bent altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste activiteiten en nieuwtjes over ‘t Dijckhuis Vierpolders!