Lezing: ‘Wolga-Tataren op Voorne’

Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing: ‘Wolga-Tataren op Voorne’

24 januari | 20:00 - 22:00

’t Dijckhuis Dijckpotingen 10
3237 AR Vierpolders,
Contact us
Beschrijving

Vrijdag 24 januari | Nadet Somers neemt u mee naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. En dan naar de gebeurtenissen waar nog weinig bekend over is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de bevolking van Voorne namelijk kennis met Russen in Duitse dienst. U hoort er alles over tijdens deze lezing.

Alhoewel ze ‘Russen’ werden genoemd, ging het feitelijk om Wolga-Tataren die aan het oostelijke front krijgsgevangen waren gemaakt door de Duitsers. Na een verblijf in krijgsgevangenkampen, onder extreem slechte omstandigheden, konden de overlevende Tataren dienst nemen in het Duitse leger. Het 826ste bataljon, onder leiding van Ernst Schermuly, kwam na enkele omzwervingen terecht op Voorne. De lokale bevolking had gemengde gevoelens over de Tartaren, die een vreemde taal spraken en een andere religie hadden. Toch zijn er ook enkele inwoners die nog een positieve herinnering hebben aan deze vreemdelingen in Duitse dienst.

In haar lezing vertelt Nadet Somers over de lotgevallen van deze mannen. Bijzonder is het verhaal van één van hen, die tijdens zijn repatriëring naar de Sovjet-Unie wist te ontsnappen naar Engeland. De lezing wordt gegeven op vrijdag 24 januari inloop vanaf 19:30 uur. Aanvang 20:00 uur.

Details

Datum:
24 januari
Tijd:
20:00 - 22:00

Venue

’t Dijckhuis Dijckpotingen 10
3237 AR Vierpolders,
+ Google Maps
Telefoon: 0181471328

Abonneer je op onze gratis digitale nieuwsbrief...

.... en je bent altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste activiteiten en nieuwtjes over ‘t Dijckhuis Vierpolders!